Gruczolakorak okrężnicy wstępującej (2 z 2)

Oceń:
N/A
Ładowanie odtwarzacza... Odtwarzacz wymaga wtyczki Flash Player
dodano:
14 lat temu
wyświetleń:
4016
specjalizacja:
Gastroenterologia

Opis materiału

Istnieje kilka czynników zwiększających ryzyko raka okrężnicy: bogatotłuszczowa i ubogobłonnikowa dieta, wiek ponad 50 lat, gruczolak lub rak okrężnicy w wywiadzie (3-krotny wzrost ryzyka), pokrewieństwo pierwszego stopnia z osobą z rakiem okrężnicy lub odbytnicy (3-krotny wzrost), gruczolakowatość rodzinna, zespół Gardnera, zespół Turcota (u wszystkich pacjentów dochodzi do rozwoju raka, chyba że wcześniej poddadzą się usunięciu okrężnicy), polipowatość młodzieńcza, zespół Peutza-Jeghersa, zespół Muir-Torre'a (niewielki wzrost ryzyka), dziedziczny niepolipowaty rak okrężnicy (ok. 50% choruje), wrzodziejące zapalenie jelita grubego (30% ryzyko po 25 latach), choroba Leśniowskiego-Crohna (4- do 10-krotny wzrost ryzyka).

tagi: gruczolakorak kolonoskopia wrzód wstępnica

Inne filmy tego użytkownika

Podobne

pokaż więcej