I Narodowy Kongres Żywieniowy

Organizator: Instytut Żywności i Żywienia
Miejsce: Pałac Kultury i Nauki (Sala Marmurowa), Warszawa, Polska
www: idź
Termin: od: 2016-01-20 do: 2016-01-20
Koszt: Nie określono
Program: zobacz
Wyświetleń: 827

Już niebawem, 20 stycznia 2016 r., odbędzie się w Warszawie I Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Organizatorem tego wydarzenia jest Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).

Jakie są najnowsze wyniki badań w nauce o żywieniu? Jak zmiany w sposobie żywienia wpłynęły na długość życia Polaków na przestrzeni ostatnich lat? Co zawierają aktualne zalecenia żywieniowe? Na te i na wiele innych pytań będzie można uzyskać odpowiedź w trakcie Kongresu, podczas którego Instytut Żywności i Żywienia przedstawi również swoją nową piramidę zdrowego żywienia.

Ponadto, uznani eksperci wygłoszą wiele referatów przedstawiających najnowsze osiągnięcia w prewencji i żywieniowym leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń lipidowych, cukrzycy typu 2, otyłości i choroby Alzheimera. Jedna z sesji poświęcona będzie tematyce przeciwdziałania chorobom zależnym od niedoboru jodu i nadmiernego spożycia soli. Omawiany będzie też temat zindywidualizowanego poradnictwa żywieniowego, z uwzględnieniem wyników najnowszych badań międzynarodowych zrealizowanych w ramach projektu Food4me.

Szczegółowy program Kongresu, warunki i terminy rejestracji uczestników, pełne dane kontaktowe, a także informacje dla sponsorów i wystawców można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Kongresu.

tagi: otyłość cukrzyca Alzheimer choroby układu sercowo-naczyniowego choroby krążenia miażdżyca

Wydarzenie archiwalne

Najpopularniejsze wydarzenia

Najbliższe wydarzenia