Nutri-Score - czy to optymalny sposób znakowania żywności

Oceń:
5
5 5 1
Ładowanie odtwarzacza... Odtwarzacz wymaga wtyczki Flash Player
dodano:
3 miesiące temu
wyświetleń:
471
specjalizacja:
Medycyna stylu życia

Opis materiału

Paneliści:dr hab. @Mariusz Panczyk mgr Magdalena Komsta | Wymagajace.pl dr Damian Parol, Marek Kustosz. Prowadzący:dr n. med. Daniel Śliż

Nutri-Score, czyli pięciokolorowa "etykieta żywieniowa" to system znakowania żywności opracowany przez francuskich naukowców z zespołu ds. Badań nad Epidemiologią Żywienia. System został przyjęty do dobrowolnego stosowania i wdrożony po raz pierwszy we Francji w 2017 roku. W ostatnich latach także inne kraje zdecydowały się na formalne zaakceptowanie systemu do dobrowolnego stosowania na swoich rynkach: Belgia (2018), Szwajcaria (2019), Niemcy (2020), Luksemburg (2020) i Holandia (2021).

Przyjęta metodologia obliczania algorytmu budzi jednak poważne kontrowersje w niektórych krajach UE. Podkreśla się także brak zgodności Nutri-Score ze strategią UE określaną jako „Farm to Fork Strategy”. Niedawno opublikowano raport pn. "Opinia polskich specjalistów z zakresu żywienia" na temat znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą", który powstał z inicjatywy pracowników Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Podczas dyskusji przedstawiono wnioski z wyżej wspomnianego badania oraz interdyscyplinarne spojrzenie na znakowanie żywności i system Nutri-Score.

tagi: nutriscore Medycyna Stylu Życia odżywianie zdrowie publiczne mariusz panczyk Magdalena Komsta Damian Parol Marek Kustosz daniel śliż

Inne filmy tego użytkownika

Podobne

pokaż więcej