Fizjologia trawienia i wchłaniania tłuszczy w organiźmie

Oceń:
5
dodano:
3 lata temu
wyświetleń:
6424
specjalizacja:
Dla studentów

Opis materiału

Mechanizm trawienia i wchłaniania tłuszczy w organizmie. Tłuszcze są ważnym składnikiem naszej diety. Pomimo negatywnego wpływu na rozwój chorób sercowych, tłuszcze działają także ochronnie - wszystko zależy od ich pochodzenia. Tłuszcze mogą występować w formie nasyconej i nienasyconej. W swojej pełnej postaci tłuszcze składają się z trójglicerydów. Te składają się z trzech kwasów tłuszczowych połączonych ze szkieletem glicerolowym. Aby dobrze wchłonąć tłuszcze, muszą być rozłożone do mniejszych elementów. Dołącz do tego kanału, aby uzyskać więcej materiałów: https://www.youtube.com/channel/UCesNt4_Z-Pm41RzpAClfVcg/join

tagi: Fizjologia trawienia metabolizm Podstawowe nauki Trawienie tłuszczy


Maciej Dobosz
Edytor

Maciej Dobosz

lek.

Inne filmy tego użytkownika

Podobne

pokaż więcej