Domowe pokarmy dla niemowląt – czy faktycznie lepsze od komercyjnych?

Każde dziecko przechodzi w życiu okres przejściowy, kiedy to przestaje spożywać mleko matki, które nie zapewnia mu już wszystkich niezbędnych do wzrostu składników, a nie jest jeszcze gotowe na przyjmowanie pokarmów stałych i twardych. W tym okresie lub jako uzupełnienie karmienia, najlepszym rozwiązaniem okazują się pokarmy o konsystencji półpłynnej.



Obecnie papki dla niemowląt przygotowywane na podstawie domowych przepisów postrzegane są jako te idealne dla dziecka. Jednakże coraz częściej rodzice sięgają po dostępne na rynku komercyjne produkty żywnościowe, będące wygodną alternatywą dla domowych posiłków.

Odpowiednie żywienie małych dzieci jest niezmiernie istotną kwestią, gdyż ma wpływ na ich rozwój i całe dalsze życie. Dlatego naukowcy z uniwersytetu w Aberdeen w Wielkiej Brytanii postanowili porównać papki dla niemowląt przygotowywane w domu z dostępnymi w sprzedaży gotowymi produktami pod kątem: ceny, wartości odżywczej i zawartości poszczególnych składników.

Przy wyborze komercyjnych produktów dla niemowląt uwzględniono ich udział w rynku i dostępność w najpopularniejszych supermarketach. Przepisy na domowe papki były wyszukiwane w 20 najlepiej sprzedających się książkach kucharskich. Informacje dotyczące składników oraz wartości odżywczej produktów zostały uzyskane ze stron internetowych producentów oraz na podstawie informacji zawartych na etykietach produktów. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich tabel i programów komputerowych przeliczono zawartość różnych składników odżywczych na 100 gram pożywienia i wyliczono liczbę dostarczanych kalorii.

Badania dowiodły, że dostępne na rynku komercyjne produkty zawierają więcej warzyw w przeliczeniu na porcję niż papki przygotowane według domowych przepisów. Obecne na dzisiejszym rynku gotowe produkty dla niemowlaków zawierają mniej tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych, węglowodanów i soli od tych przygotowywanych w domu. Większość (65%) komercyjnych produktów spełnia wymogi co do zawartości energetycznej, podczas gdy aż połowa domowych papek przekracza maksymalną zalecaną dawkę. Papki przygotowywane z domowych przepisów dostarczają 50% więcej kalorii.

Podsumowując, przeprowadzone porównanie wykazało, że choć papki przygotowywane w domu wymagają mniejszych nakładów finansowych, to gotowe produkty są znacznie korzystniejsze dla rozwoju dziecka. Dostarczają składniki odżywcze w odpowiednich dla wzrostu dziecka proporcjach. Dzięki niższej wartości energetycznej i niższej zawartości nasyconych tłuszczy nie prowadzą do rozwoju otyłości wśród dzieci. Dzięki wyższej zawartości warzyw komercyjne produkty dostarczają więcej witamin i składników mineralnych tak potrzebnych do prawidłowego dojrzewania zwłaszcza ośrodkowego układu nerwowego dziecka. Komercyjne pokarmy dostępne są w różnych smakach, dzięki czemu pomagają zidentyfikować i rozwinąć smakowe preferencje dziecka. Dodatkowo karmienie przy pomocy gotowych produktów jest łatwiejsze i wymaga mniej czasu.

Autorzy: Agnieszka Grzechnik, Krzysztof Grzechnik, Justyna Podgórska

Źródła:
1. Sharon A Carstairs, Leone CA Craig, Debbi Marais, Ourania E Bora, Kirsty Kiezebrink. A comparison of preprepared commercial infant feeding meals with home-cooked recipes. Archdischild-2015-310098
2. Sullivan SA, Birch LL. Infant dietary experience and acceptance of solid foods.Pediatrics 1994;93:271–7.
3. Howard S, Adams J, White M. Nutritional content of supermarket ready meals and recipes by television chefs in the United Kingdom: cross sectional study. BMJ 2012;345:e7607.
4. Milner JA, Allison RG. The role of dietary fat in child nutrition and development: summary of an ASNS Workshop. J Nutr 1999;129:2094–105.


Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj na MEDtube.net: Ultrasonografia we wczesnej ciąży

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.