Dietetyka interwencyjna jako leczenie bólu przewlekłego w neuropatii cukrzycowej

iStock_000020735338XSmallCukrzyca typu drugiego to choroba cywilizacyjna XXI wieku. Według statystyk w 2014 roku liczba osób z tą jednostką chorobową wynosiła 422 miliony ludzi (czterokrotny wzrost liczby chorych w przeciągu 35 lat). To najczęstsza przyczyna niepełnosprawności i zgonów na całym świecie. Szacunkowo w 2025 roku globalna liczba chorych przekroczy 777 milionów. Ponad 60% chorych zgłasza uporczywe dolegliwości bólowe, drętwienia, mrowienia, uczucie pieczenia, przeczulicę skóry, szczególnie na dystalnych częściach kończyn, co określane jest jako polineuropatia cukrzycowa.

Neuropatia cukrzycowa to najczęstsze odległe powikłanie cukrzycy typu drugiego, będące przyczyną znacznego upośledzenia funkcjonowania, jakości życia, depresji oraz amputacji kończyn, w przebiegu tej jednostki chorobowej. Przyczyną tego stanu jest nagromadzenie dużego stężenia produktów glikacji (spowodowane wysokim stężeniem glukozy we krwi), które powodują demielinizację osłonek nerwowych oraz zmiany w samych włóknach, czego objawem są zaburzenia czucia, przewlekły ból, drętwienia.

W badaniach naukowych udowodniono, że dieta roślinna, niskotluszczowa ma znaczący wpływ na normalizację glikemii w cukrzycy typu 2, co może przyczyniać się do zmniejszenia przewlekłego bólu w neuropatii cukrzycowej i co za tym idzie poprawiać jakość życia pacjentów.

W badaniu pilotażowym przeprowadzonym przez Physicians Committee for Responsible Medicine (Waszyngton), trwającym 20 tygodni, oceniono wpływ diety roślinnej opartej o produkty z niskim indeksem glikemicznym (bazujące na warzywach, roślinach, zbożach, z wykluczeniem produktów mięsnych), niskotluszczowej (20-30 g tłuszczu na dzien). Zarówno w grupie kontrolnej jak i badawczej stosowano suplementację 10 00 mg Wit. B12/ dzień (przed przystąpieniem do badań wykluczono niedobór witaminy B12, oceniono poziom kwasu metylomalonowego, mogących mieć wpływ na uszkodzenie włókien nerwowych w przebiegu neuropatii). Przed przystąpieniem do badań nie modyfikowano dawek leków przeciwhiperglikemicznych, stosowanych dotychczas przez pacjentów. Żaden z uczestników nie był wcześniej na diecie wegańskiej. Wszyscy badani spełnili kryteria rozpoznania cukrzycy typu 2 oraz występowania bólu w neuropatii cukrzycowej od minimum 6 miesiecy. Oceniono 35 pacjentów (0, 10 i 20 tydzien). Pod uwagę brano takie parametry jak: masa ciała, ciśnienie krwi, poziom Hba1c, glikemia, stężenie lipidów we krwi, elektrochemiczne przewodnictwo skóry (miara funkcji nerwów skorelowana z bólem). Uzyskane wyniki okazały się zbieżne z badaniami dotychczas przeprowadzonymi ). Zmniejszenie nasilenia bólu neuropatycznego jest skorelowane z dietą, remisją bólu palącego i poprawą wrażeń dotykowych, które osiągnięto u większości badanych. Uzyskano zmniejszenie masy ciała, zmniejszenie poziomu Hba1c, całkowitego cholesterolu, ldl, ciśnienia krwi.

Korzyści płynące z diety roślinnej mające wpływ na zmniejszenie bólu w neuropatii cukrzycowej to wzrost wrażliwości tkanek na insulinę (co daje lepszą kontrolę glikemii w cukrzycy), obniżenie masy ciała, stężenia lipidów i ciśnienia krwi (mających duży wpływ na rozwój neuropatii). Aby dokładniej ocenić wpływ diety roślinnej należałoby przeprowadzić dłuższe badania, ponieważ następujące uszkodzenie nerwów to proces długotrwały, wieloletni. Pozwoliłoby to dokładniej ocenić efekty dietoterapii bólu spowodowanego neuropatią cukrzycową.


W walce z bólem przewlekłym w cukrzycy, bez wątpienia mamy do wykorzystania duży potencjał diety roślinnej, tym bardziej, że leki mające wpływ na glikemię mają wiele skutków ubocznych, a medykamenty stosowane w leczeniu nerwobólów przynoszą ograniczone korzyści. Połączenie diety, aktywności fizycznej oraz optymalnego leczenia mogłoby zoptymalizować korzyści w leczeniu cukrzycy typu 2, pomogłoby osiągnąć lepszą kontrolę tej jednostki chorobowej, a co za tym idzie złagodzić lub niedopuścić do odległych powikłań jakim jest przewlekły ból spowodowany neuropatią cukrzycową.

Autorzy: Patrycja Kapica, Jaromir Ziomek, Katarzyna Skarbek


Źródła:
1. Etienne G Krug. Triends in diabetes: sounding the alarm. The Lancet, Published online 06 April 2016
2. Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Gloede L, Jaster B et al. A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care 2006
3. Bril V. NIS-LL: the primary measurement scale for clinical trial endpoints in diabetic peripheral neuropathy. Eur Neurol 1999
4. A E Bunner, C L Wells, J Gonzales, U Agarwal, E Bayat and N D Barnard. A dietary intervention for chronic diabetic neuropathy pain: a randomized controlled pilot study. Nutrition & Diabetes (2015) 5
5. Dobretsov M, Romanovsky D, Stimers JR. Early diabetic neuropathy: triggers and mechanisms. World J Gastroenterol 2007


Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj na MEDtube.pl: Cukrzyca typu 2

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.