Czy dieta śródziemnomorska ma wpływ na objawy astmy wieku dziecięcego?

DZaobserwowano, że częstość występowania astmy wieku dziecięcego stopniowo wzrasta w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że w najbliższej przyszłości tą chorobą może być dotknięta prawie jedna trzecia populacji. Rozpoznanie astmy u dzieci jest trudne i opiera się głównie na objawach klinicznych: kaszel, duszność oraz świszczący oddech. Napady astmy mogą być prowokowane poprzez infekcje górnych dróg oddechowych, kontakt z alergenami, dym tytoniowy, niektóre leki, oraz wysiłek fizyczny.


Obecnie w terapii stosuje się leki rozszerzające oskrzela (beta2-mimetyki), glikokortykosterydy i leki przeciw-leukotrienowe. Takie postępowanie jest skuteczne ale w leczeniu krótkoterminowym.

Istnieje wiele publikacji o korzystnym wpływie diety śródziemnomorskiej na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z hiszpańskiego uniwersytetu medycznego w Ciudad Real postanowili zbadać wpływ takiej diety na objawy astmy wieku dziecięcego.

Dieta śródziemnomorska została ogłoszona niematerialnym dziedzictwem kulturowym ludzkości przez UNESCO w 2010 roku. Charakteryzuje się wysokim spożyciem żywności na bazie roślin (owoce, świeże warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek i orzechy), oraz niskim lub umiarkowanym spożyciem żywności pochodzenia zwierzęcego i cukrów.

Do badania zakwalifikowano 113 dzieci w wieku od 1 do 5 lat, które spełniały kryteria astmy wieku dziecięcego, oraz były obserwowane w poradni przynajmniej jeden rok przed badaniem. Eksperyment polegał na zmianie nawyków żywieniowych i wprowadzeniu diety śródziemnomorskiej, dzieci i rodzice przeszli odpowiednie szkolenie dietetyczne i uczęszczali na wizyty u dietetyka co miesiąc w ciągu pierwszych 4 miesięcy, a co dwa miesiące przez resztę roku. Konwencjonalne leczenie początkowo pozostało niezmienione, a dawki były obniżone tylko wtedy, gdy zaobserwowano poprawę kliniczną. Przez rok pacjenci byli oceniani pod kątem: przestrzegania diety, objawów astmy, częstości zaostrzeń, ilości stosowanych leków, wzrostu dziecka i zadowolenia rodziny.

Spośród 113 pacjentów początkowo zakwalifikowanych do programu 9 dzieci zrezygnowało z powodu niemożności przestrzegania diety. Ostatecznie badanie ukończyło 104 pacjentów, z których 50 były dziewczęta, a 54 chłopcy. Średnia wieku wyniosła 2,74 lata. Wyniki były podobne dla obu płci. Odnotowano statystycznie istotne zmniejszenie liczby i nasilenia ataków, infekcji dróg oddechowych oraz hospitalizacji. U 32,2% dzieci w ciągu roku leczenia nie wystąpiły żadne zaostrzenia, 35,3% dzieci miało tylko jeden atak w ciągu roku, a 24,9% miało dwa, w porównaniu do średnio 4,73 epizodów w poprzednim roku. Pacjenci wymagali znacznie mniejszych ilości leków. Także wzrost dzieci, oceniany na podstawie krzywych wzrastania i BMI, był prawidłowy, jak również stopień zadowolenia rodziny.

Naukowcy przypuszczają, że korzystne działanie diety śródziemnomorskiej spowodowane jest dostarczaniem do organizmu składników pokarmowych w najkorzystniejszych proporcjach. Prawidłowa równowaga kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 przyczynia się do zmniejszenia poziomu cytokin prozapalnych. Świeże owoce i warzywa zawierają liczne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Dodatkowo produkty roślinne i zawarty w nich błonnik sprzyja rozwojowi prawidłowej flory jelitowej, która jak dowodzi wiele badań odgrywa ważną rolę w modulacji układu odpornościowego. Jelitowe bakterie stymulują organizm do większego wydzielania przeciwciał IgA, co sprzyja utrzymaniu tolerancji immunologicznej – alergeny są unieszkodliwiane nim dostaną się do organizmu. Odgrywa to ważną role w profilaktyce chorób alergicznych.

Podsumowując dieta śródziemnomorska wpływając na system immunologiczny i procesy zapalne przyczynia się do lepszej kontroli astmy u dzieci. Pozwala także na obniżenie kosztów leczenia, poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na leki.

Autorzy: Krzysztof Grzechnik, Michał Godzisz, Justyna Podgórska

Źródła:
1. F.M. Calatayud-Sáez, B. Calatayud Moscoso del Prado, J.G. Gallego Fernández-Pacheco, C. González-Martín and L.F. Alguacil Merino, Mediterranean diet and childhood asthma, Allergology and Immunopathology (Allergologia et Immunopathologia), 2016-03-01, Volume 44, Issue 2, Pages 99-105
2. Guidelines for the Diagnosis and Management of Asthma [Inter-net]. National Asthma Education and Prevention Program.Expert panel report. Available from: http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/asthma/index.htm
3. Nagel G, Weinmayr G, Kleiner A, Garcia-Marcos L, Strachan DP.Effect of diet on asthma and allergic sensitisation in the Interna-tional Study on Allergies and Asthma in Childhood (ISAAC) phasetwo. Thorax. 2010;65:516—22.21.
4. Calderón TE, Ferrero M, Marino GM, Cordoba A, Beltramo D,Muino JC, et al. Meat-specific IgG and IgA antibodies coexistwith IgE antibodies in sera from allergic patients: clinical asso-ciation and modulation by exclusion diet. J Biol Regul HomeostAgents. 2010;24:261—71.30


Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj na MEDtube.net: Astma – animacja 3D

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.