Wpływ spożywania czekolady przez kobiety ciężarne na wzrost i rozwój płodu

iStock_000001495171_LargePotencjalne korzyści dla zdrowia, jakie daje wprowadzenie gorzkiej czekolady do codziennej diety, wciąż rosną. Poza walorami smakowymi oraz wpływem na poprawę naszego nastroju, zawarte w kakao składniki mogą zapobiec nadwadze i obniżyć poziom cukru we krwi, zapobiegając cukrzycy typu 2. Dowiedziono także, że jej spożywanie obniża ciśnienie krwi. Tym razem naukowcy zbadali wpływ codziennego spożywania czekolady przez kobiety ciężarne na wzrost i rozwój płodu. Wyniki zostały przedstawione na kongresie The Society for Maternal-Fetal Medicine 2016 w Atlancie.


Umiarkowane spożycie czekolady niesie ze sobą wiele korzyści. Kakao, podstawowy składnik czekolady, jest jednym z najbogatszych w flawonole pokarmów na świecie. To one odpowiadają za zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i obniżają poziom złego cholesterolu. Im ciemniejsza czekolada, czyli im wyższa zawartość kakao, tym więcej flawonoidów zawiera.

Poprzednie badania sugerowały także związek między spożywaniem czekolady przez kobiety ciężarne, a mniejszym ryzykiem wystąpienia stanu przedrzucawkowego.

Naukowcy przebadali 129 ciężarnych kobiet, będących między 11, a 14 tygodniem ciąży. Za pomocą metody Dopplera u kobiet mierzono przepływ krwi z macicy, łożyska i płodu.

Badane zostały podzielone na dwie grupy. Przez 12 tygodni jedne otrzymywały dziennie 30g czekolady z dużą zawartością flawonoidów, a kobiety z drugiej grupy otrzymywały tę samą ilość czekolady, lecz z mniejszą zawartością flawonoidów. Pod koniec tego okresu u każdej z nich ponownie mierzono przepływ przez tętnicę maciczną. Kobiety były obserwowane aż do czasu porodu.

Nie wykazano różnicy w występowaniu stanu przedrzucawkowego, nadciśnienia tętniczego u kobiet w ciąży, wadze łożyska oraz masie urodzeniowej noworodków między kobietami obu grup. Jednak zarówno w jednej, jak i w drugiej grupie wykazano znaczną poprawę przepływu przez tętnicę maciczną. Wzrost ten przewyższał spodziewaną wartość przepływu, występującą w populacji ogólnej.

Badanie to wskazuje, że czekolada może mieć pozytywny wpływ na rozwój płodu i łożyska, a efekt ten jest powodowany nie tylko bezpośrednim działaniem flawonoidów.

Autor badania przyznaje, że na podstawie tego badania nie możemy stwierdzać pozytywnego wpływu czekolady na spadek ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego u ciężarnych ze względu na brak grupy kontrolnej. Dodaje jednak, że kolejnym krokiem będzie przeprowadzenie dużego, randomizowanego badania.

Autorzy: Klaudia Zyzak, Agata Zwierz, Katarzyna Gałaszkiewicz

Źródło:
1. „The benefits of chocolate during pregnancy.” ScienceDaily. ScienceDaily, 1 February 2016.
2. , Effect of cocoa on blood pressure, Karin Ried, Thomas R Sullivan, Peter Fakler, Oliver R Frank, Nigel P Stocks: The Cochrane Library  Aug 2012 r.
3. Consumption of chocolate in pregnant women and risk of preeclampsia: a systematic review. Mogollon JA, Boivin C, Philippe K, Turcotte S, Lemieux S, Blanchet C, Bujold E, Dodin S: Syst Rev. 2013 Dec 20;2:114
4. Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis of randomized trials. Hooper L, Kay C, Abdelhamid A, Kroon PA, Cohn JS, Rimm EB, Cassidy A.: Am J Clin Nutr. 2012 Mar;95(3):740-51.


Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj na MEDtube.pl: USG w ciąży, ruchy płodu

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.