Wysokotłuszczowa dieta zaburza procesy poznawcze organizmu

iStock_000034378286_FullNa całym świecie rośnie w szybkim tempie liczba osób ze stwierdzoną nadwagą lub otyłością. Problem ten dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Według Światowej Organizacji Zdrowia na świecie żyje około 1,6 mld osób z nadwagą oraz ponad 522 mln osób otyłych. Najnowsze badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że spożywanie wysokotłuszczowej diety zaburza procesy poznawcze organizmu, takie jak pamięć i uczenie się.

Jednym z najbardziej powszechnych problemów związanych ze stylem życia człowieka jest nadmierna masa ciała. Nadwaga lub otyłość są czynnikami ryzyka, prowadzącymi do rozwoju wielu chorób, między innymi cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i niektórych nowotworów, co w konsekwencji skutkuje przedwczesną umieralnością. Nowe badania naukowe wykazują, że ryzyko zdrowotne związane z nadmiarem tłuszczu rośnie nawet przy stosunkowo małym wzroście masy ciała, a nie tylko przy wyraźnej otyłości.

Naukowcy z Georgia Regents University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że wysokotłuszczowa dieta niszczy synapsy nerwowo-nerwowe, czyli połączenia, umożliwiające komunikację pomiędzy neuronami. Stwierdzono, że uszkodzenia te dotyczą struktury mózgu zwanej hipokampem. Hipokamp odgrywa ważną rolę w przenoszeniu informacji z pamięci krótkotrwałej do pamięci długotrwałej oraz odpowiada za orientację przestrzenną. Udowodniono doświadczalnie na zwierzątach, że uszkodzenie hipokampa w znacznym stopniu upośledza zdolności uczenia się.

Amerykańskie badanie zostało przeprowadzone u myszy, które podzielono na dwie grupy: jedna grupa była karmiona dietą zawierającą około 10% kalorii, a druga grupa 60% kalorii pochodzących z tłuszczów nasyconych. Dieta o niskiej zawartości tłuszczów była odzwierciedleniem zdrowej diety u człowieka, natomiast o wysokiej zawartości tłuszczów przypominała dietę typu fast-food. Obie diety zawierały podobną ilość białka i mikroelementów.

Naukowcy dokonywali oceny wybranych parametrów w 4-tym, 8-mym i 12-tym tygodniu badania. W 4-tym i 8-mym tygodniu poziom synaptycznych markerów w hipokampie był taki sam w obu grupach myszy. W 12-tym tygodniu zaobserwowano jednak obniżony poziom synaptycznych markerów i zwiększony poziom cytokin – białek uczestniczących w procesie zapalenia, co oznaczało niszczenie synaps w hipokampie. Mechanizm tego zjawiska można wytłumaczyć w ten sposób, iż nadmiar tłuszczów w organizmie indukuje przewlekłe zapalenie, wywołujące odpowiedź autoimmunologiczną komórek mikrogleju w ośrodkowym układzie nerwowym, które tracą zdolność poruszania się za pomocą wypustek i zaczynają trawić otaczające synapsy drogą fagocytozy. Po 12 tygodniach trwania badania u połowy myszy otrzymujących dietę wysokotłuszczową zastąpiono ją dietą niskotłuszczową. W efekcie doszło do zahamowania procesów degeneracyjnych w mózgu, podczas gdy w grupie, w której kontynuowano dietę wysokotłuszczową, zaobserwowano dalsze pogłębianie się uszkodzeń.

Przypuszcza się, że niektóre leki, stosowane w chorobie Crohn’a i w reumatoidalnym zapaleniu stawów, które działają poprzez blokowanie cytokin zapalnych, mogłyby wpływać korzystnie na tkankę nerwową u osób z nadwagą lub otyłością, zapobiegając pogorszeniu funkcji poznawczych. Jakkolwiek powinno dążyć się do zachowania sprawności układu nerwowego przede wszystkim poprzez utrzymanie prawidłowej masy ciała i zdrowe odżywianie się.

Autorzy: Karolina Gasińska, Anna Szajerska

Źródło:
1. Behl C, Lezoualc’h F, Trapp T, and al. Glucocorticoids enhance oxidative stress-induced cell death in hippocampal neurons in vitro. Endocrinology. Published online 1 July 2013.
2. Hao S, Dey A, Yu X, et al. Dietary obesity reversibly induces synaptic stripping by microglia and impairs hippocampal plasticity. Brain, Behavior and Immunity. doi:10.1016/j.bbi.2015.08.023. Published online 31 August 2015.
3. Lynch MA. Long-term potentiation and memory. Physiological Reviews. 2004;84:87–136.
4. Puszkarska A, Głuszek J. Zwiększenie skuteczności terapii nadciśnienia tętniczego poprzez redukcję otyłości (Czy utrata nadwagi zawsze powoduje normalizację ciśnienia tętniczego?). Arterial Hypertension. 2011;15:118–124.
5. Silverthorn DU. Human physiology: an integrated approach (4th ed.). San Francisco: Pearson/Benjamin Cummings 2007, p. 271.
6. Sturm R. The effects of obesity, smoking, and drinking on medical problems and costs. Health Aff. 2002;21:245-253.


Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj na MEDtube.pl: Medycyna Żywienia

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.