Naturalna broń na paradontozę?

iStock_000006885469_SmallChoroby dziąseł i przyzębia to poważny problem medyczny w wielu krajach. Problem ten dotyczy bardzo szerokiej grupy pacjentów. W bardziej poważnych przypadkach może prowadzić nawet do wypadania zębów, a jego leczenie wymaga antybiotykoterapii. Sytuację tę, może zmienić praca Kanadyjskich badaczy, którzy opisali związki fenolowe obecne w wyciągu z borówek jako mogące posiadać właściwości bakteriostatyczne i przeciwzapalne.


Zapalenie przyzębia, popularnie nazywane paradontozą, to wieloczynnikowe schorzenie dotyczące struktur podporowych zębów. Objęte procesem chorobowym są więzadła przyzębowe i kości zębodołu. Pierwsze objawy zapalenia przyzębia to obnażenie szyjek zębów przy jednoczesnym zapaleniu dziąseł. W zależności od grupy wiekowej, nawet 15 procent populacji może cierpieć na ciężką formę paradontozy, które niepoddana leczeniu może prowadzić do utraty zębów. Występowanie paradontozy jest szczególnie niebezpieczne u kobiet ciężarnych, ponieważ może prowadzić do występowania porodów przedwczesnych i z niską wagą urodzeniową.

Zapalenie przyzębia rozpoczyna się nagromadzeniem beztlenowych bakterii Gram-ujemnych w płytce poddziąsłowej. Kluczowym patogenem w tym procesie chorobowym jest Fusobacterium nucleatum. Gatunek ten jest zaangażowany w interakcje pomiędzy komensalnymi bakteriami bytującymi w jamie ustnej, a patogennymi bakteriami Gram-ujemnymi. Bakterie z gatunku Fusobacterium nucleatum mogą także powodować wiele innych problemów medycznych, takich jak: zapalenie wsierdzia, jelit czy ropnie mózgu.

Mając na uwadze kluczową rolę Fusobacterium nucleatum w patogenezie paradontozy, naukowcy z Université Laval w Kanadzie przebadali wiele naturalnych związków przeciwbakteryjnych, aby znaleźć ten o największej użyteczności w walce z chorobami przyzębia. Zespół szczegółowo przyjrzał się związkom polifenolowym obecnym w borówkach, ponieważ dobrze znane są ich właściwości chroniące rośliny przed pewnymi chorobami bakteryjnymi i grzybiczymi.

Badacze odkryli, że związki fenolowe obecne w Vaccinium angustifolium Ait, która jest odmianą borówki średniej mogą działać bakteriostatycznie w stosunku do głównych czynników patogenetycznych paradontozy.

Przeprowadzono szczegółowe badania mikrobiologiczne, które wykazały że związki te są w stanie skutecznie hamować wzrost bakterii i tworzenie biofilmu. Działanie przeciwbakteryjne zostało potwierdzone testem seryjnych rozcieńczeń. Uzyskano wynik (MIC = 1 mg/ml). Stwierdzono także, że zdolność hamowania rozwoju bakterii może wynikać z chelatowania jonów żelaza przez flawonoidy zawarte w ekstrakcie.

Bardziej zaskakujące okazało sie opisanie właściwości związków polifenolowych zawartych w wyciągu z Vaccinium angustifolium Ait, pozwalających na blokowanie szlaków molekularnych zaangażowanych w proces zapalny. W stopniu zależnym od dawki opisane flawonoidy hamowały aktywację NF-κB spowodowaną F. nucleatum, co uniemożliwiało migrację makrofagów oraz rozwój zapalenia.

Ostatnim mechanizmem, przy pomocy którego działały związki zawarte w ekstrakcie z borówki, okazało się hamowanie sekrecji metaloproteinaz MMP-8 and MMP-9, czyli związków odpowiedzialnych za rozkład macierzy pozakomórkowej i ubytek szkliwa.

Opisane przez badaczy z Université Laval w Kanadzie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości polifenoli zawartych w owocach borówki, dają nadzieję na stworzenie tanich i skutecznych leków mogących zapobiegać paradontozie.

Autorzy:
Piotr Kamiński, Monika Gruszczyńska, Anna Boguszewska-Czubara


Źródło:
1. Wild blueberry (Vaccinium angustifolium Ait.) polyphenols target Fusobacterium nucleatum and the host inflammatory response: potential innovative molecules for treating periodontal diseases, Amel Ben Lagha et al., doi:10.1021/acs.jafc.5b01525, Journal of Agricultural and Food Chemistry, published online 4 August 2015,
2. Paddock, Catharine. „Gum disease treatment using blueberry extract in development.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 3 Sep. 2015. Web.
3. Eke, P. I.; Dye, B. A.; Wei, L.; Thornton-Evans, G. O.; Genco, R. J. CDC Periodontal Disease Surveillance workgroup: Prevalence of periodontitis in adults in the United States: 2009 and 2010. J. Dent. Res. 2012, 91, 914−920.
4. Haffajee, A. D.; Socransky, S. S. Microbial etiological agents of destructive periodontal diseases. Periodontology 2000 1994, 5, 78−111.
5. Moore, W. E.; Moore, L. V. The bacteria of periodontal diseases. Periodontology 2000 1994, 5, 66−77.


Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj na MEDtube.pl: Redukcja przestrzeni międzyzębowych

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.