Spożycie magnezu a zwapnienia w tętnicach wieńcowych.

iStock_000024649569XSmallW Journal of the American College of Cardiology (JACC) Cardiovascular Imaging opublikowano artykuł badaczy z Massachusetts (USA), z którego wynika, że wyższa całkowita ilość spożywanego magnezu jest związana z występowaniem mniejszej ilości zwapnień w tętnicach wieńcowych.

Magnez (Mg) po raz pierwszy został wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez angielskiego chemika Humpreya Davy’ego. W organizmie człowieka jest jednym z makroelementów. Obecnie wiadomo, że około 60-65% całkowitej ilości tego pierwiastka znajduje się w tkance kostnej wbudowane w strukturę hydroksyapatytu, natomiast pozostała część w innych tkankach ciała.

Zalecana dzienna podaż (recommended daily allowance – RDA) magnezu zależy od wieku i płci. W przedziale wiekowym od 19 do 30 r.ż. ilość ta wynosi dla mężczyzn 400 mg, zaś dla kobiet 310 mg, natomiast powyżej 30 r.ż. odpowiednio 420mg i 320 mg(1).

Do badania Hruby A. et al.(2) włączono 2 695 uczestników The Framingham Heart Study w wieku 53±11 lat, którzy byli wolni od chorób sercowo-naczyniowych oraz mieli wykonane badanie wielorzędowej tomografii komputerowej (MDCT) serca. Ilość magnezu w diecie obliczono na podstawie kwestionariuszy opracowanych na Harvardzie – Food Frequency Questionnaire, uwzględniając również suplementację preparatami Mg. Zwapnienia tętnic wieńcowych (CAC) oceniono zmodyfikowaną metodą Agatston score na podstawie badania MDCT. Średnia całkowita ilość dostarczanego magnezu do organizmu badanych osób wyniosła 338 mg dziennie, z czego jedynie 6,4% u kobiet i 4,6% u mężczyzn stanowiły źródła suplementacyjne. CAC powyżej zera stwierdzono u 43,7% uczestników badania. W skorygowanej o inne czynniki analizie, na 50 miligramowy dobowy wzrost całkowitego spożycia magnezu zaobserwowano o 22% niższy CAC (p=0.001).

Zaburzenia gospodarki magnezowej mogą powodować istotne zaburzenia homeostazy wapnia. Ograniczenie podaży magnezu w diecie, prowadzi do zmniejszonego wydalania obu tych pierwiastków, co może po części tłumaczyć wyniki powyższego badania.

Zaledwie pół roku temu Del Gobbo L.C. et al. (3) w metaanalizie 16 badań prospektywnych na łącznej grupie 313 041 osób pokazali, że wyższa zawartość we krwi krążącego magnezu (na wzrost o 0.2 mmol/L) ma związek z o 30% niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Należy pamiętać, że magnez jest przyswajany znacznie lepiej jako składnik produktów spożywczych niż preparatów suplementacyjnych, dlatego niezwykle istotna jest zbilansowana dieta. Jego stężenie powinny sprawdzić i ewentualne niedobory uzupełnić szczególnie: kobiety przyjmujące doustne środki antykoncepcyjne lub hormonalną terapię zastępczą, kobiety ciężarne, osoby podatne na stres, z tendencją depresyjną, osoby przyjmujące leki z grupy inhibitorów pompy protonowej lub środki przeczyszczające, chorzy na cukrzycę, na nadczynność tarczycy oraz sportowcy.

Autor: Anna Oleksiak

Źrodło:
1. Bancerz B. et al.; Wpływ magnezu na zdrowie człowieka.; Prz Gastroenterol 2012; 7 (6): 359–366.
2. Hruby A, O’Donnell CJ, Jacques PF et al.; Magnesium Intake Is Inversely Associated With Coronary Artery Calcification: The Framingham Heart Study.; JACC Cardiovasc Imaging. 2013 Nov 20. pii: S1936-878X(13)00778-X. [Epub ahead of print]
3. Del Gobbo LC, Imamura F, Wu JH et al.; Circulating and dietary magnesium and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies; Am J Clin Nutr. 2013 Jul;98(1):160-73.


Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj na MEDtube.pl?: Miażdżyca w tętnicy udowej

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.