Czy duże spożycie soi zwiększa szanse na przeżycie w raku płuca?

Rak płuca jest najczęstszym nowotworem złośliwym na świecie i najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka u mężczyzn i drugą, po raku piersi u kobiet. Najważniejszym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu jest palenie tytoniu. Znaczącą rolę odgrywają również azbest, radon, czynniki genetyczne, zanieczyszczenie powietrza oraz bierne palenie.

Właściwości odżywcze soi, na Dalekim Wschodzie były znane od tysiącleci. Nazwana królową roślin, jest źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także mikro i makroelementów – magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Klinicznie udowodniono korzystny wpływ soi na łagodzenie objawów menopauzy u kobiet oraz z zmniejszenie ryzyka osteoporozy i miażdżycy. Odkryto również, że wysokie jej spożycie u kobiet w Azji koreluje z niską zachorowalnością na raka piersi w tym obszarze.

Naukowcy z Szanghaju, prowadzili badania analizujące wpływ soi w diecie na umieralność z powodu raka płuc. Przebadano kohortę 74 000 kobiet, u 440 wykryto raka płuca w przeważającej większości nie związanego z paleniem papierosów (92% chorych nigdy nie paliło). Średni wiek wykrycia nowotworu w grupie badanej to 66,3 lat. Średni czas trwania badania po postawieniu diagnozy wynosił 36 miesięcy.

Badacze ocenili zawartość soi w diecie chorych za pomocą FFQ (food-frequency questionnaire), który dotyczył mleka sojowego, tofu świeżego, smażonego, suszonego i prasowanego, świeżej zielonej soi, soi suszonej, kiełków soi i innych jej produktów. Średnie spożycie (mediana) soi wynosiło 18.0 g/dzień dla produktów sojowych i 8,8 g/dzień dla białka pochodzącego z soi. Najlepsze wyniki zapewniało spożycie przekraczające 20.0 g/dzień.

Z 440 pacjentek z rakiem płuc, 318 zmarło w czasie trwania badań, z czego u 301 przyczyną śmierci był nowotwór. Z puli 440 tylko 301 pacjentek posiadało informacje odnoszące się do oceny stopnia zaawansowania nowotworu i rodzaju stosowanego leczenia i zostało zakwalifikowane do grupy badanej. Wstępne analizy dotyczące wszystkich pacjentek, polegające na ocenie stylu życia, czynników demograficznych i innych czynników nieklinicznych, wskazywały że większe spożycie soi jest związane z dłuższym przeżyciem. Wyniki przedstawiały się następująco – ryzyko śmierci z powodu raka płuc u kobiet, u których spożycie soi mieściło się w 10 percentylu było o 81% większe w porównaniu do tych, u których spożycie mieściło się w 50 percentylu. Z kolei u badanych, u których spożycie mieściło się w 90 percentylu, ryzyko śmierci było o 11% niż u pacjentek konsumujących średnie ilości soi, co okazało się istotne statystycznie – p=0,004.

Autorzy badań twierdzą, że soja może wpływać na przebieg choroby, dzięki zawartym w niej izoflawonom, działającym jak naturalnie selektywne modulatory receptorów estrogenowych. Soja konkurując z endogennym estrogenem o związanie się ze swoistym receptorem, blokuje go i czyni niewrażliwym na działanie hormonu. Istnieją dowody sugerujące negatywny wpływ żeńskich hormonów płciowych na rokowanie i przeżycie w nowotworach płuca. Odkryto również związek między terapią estrogenowo – progesteronową, a zwiększeniem ryzyka śmierci z powodu raka płuc.

Badania przeprowadzone w Szanghaju dowodzą, że duża zawartość soi w diecie zmniejsza śmiertelność z powodu raka płuc u kobiet. Cennym byłoby wykonanie dalszych badań, by sprawdzić, jak wygląda ta korelacja u mężczyzn i u pacjentów w innych regionach demograficznych. Otrzymane wyniki dają jednak nadzieję, że oprócz leczenia operacyjnego i farmakoterapii, modyfikacja diety chorych może w przyszłości zwiększać ich szanse na przeżycie.

Autorzy: Anna Kozioł, Julia Rudnicka

Źródło:
1. Gong Yang, Xiao-Ou Shu, Hong-Lan Li, Wong-Ho Chow, Wanqing Wen, Yong-Bing Xiang, Xianglan Zhang, Hui Cai, Bu-Tian Ji, Yu-Tang Gao, Wei Zheng, Prediagnosis Soy Food Consumption and Lung Cancer Survival in Women
2. Yang WS, Va P, Wong MY, Zhang HL, Xiang YB, Soy intake is associated with lower lung cancer risk: results from a meta-analysis of epidemiologic studies
3. Nick Mulcahy, Eating Soy May Improve Lung Cancer Survival in Women
4. Seow A, Poh WT, Teh M, Eng P, Wang YT, Tan WC, Chia KS, Yu MC, Lee HP, Diet, reproductive factors and lung cancer risk among Chinese women in Singapore: evidence for a protective effect of soy in nonsmokers.
5. Wu AH, Stanczyk FZ, Seow A, Lee HP, Yu MC, Soy intake and other lifestyle determinants of serum estrogen levels among postmenopausal Chinese women in Singapore.
6. Seow A, Koh WP, Wang R, Lee HP, Yu MC, Reproductive variables, soy intake, and lung cancer risk among nonsmoking women in the Singapore Chinese Health Study
7. Wada K, Nakamura K, Tamai Y, Tsuji M, Kawachi T, Hori A, Takeyama N, Tanabashi S, Matsushita S, Tokimitsu N, Nagata C, Soy isoflavone intake and breast cancer risk in Japan: From the Takayama study.


Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj na MEDtube.pl: Operacja raka płuca – usunięcie płata górnego płuca lewego

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.