Cukrzyca zwiększa ryzyko demencji

Pacjenci z cukrzycą są narażeni na większe ryzyko rozwoju demencji. Takie wnioski można przeczytać w badaniu opublikowanym 20 września w Neurology. Jest to czasopismo medyczne American Academy of Neurology. Cukrzyca jest powszechnym schorzeniem, a w świetle tego doniesienia, jej kontrola staje się ważniejsza niż kiedykolwiek wcześniej.

Cukrzyca stała się w ostatnich latach jedną z głównych chorób cywilizacyjnych. Co 10 sekund na świecie wykrywana jest u 2 osób, a jedna umiera w następstwie jej powikłań. Według Światowej Organizacji zdrowia w 1985 roku cukrzyca zdiagnozowana była u 30 mln osób, 10 lat później było to 135 mln, a w roku 2000 – 171 mln. Szacuje się, że w 2030 roku odnotowana zostanie zatrważająca liczba 366 mln chorych na cukrzycę. Bez wątpienia można mówić o ogólnoświatowym problemie jakim jest lawinowo rosnąca liczba nowych zachorowań. Patogeneza cukrzycy typu 2 jest złożona i została tylko częściowo wyjaśniona. W przebiegu tego schorzenia dochodzi do spadku produkcji insuliny, przy jednoczesnej insulinooporności tkanek docelowych. W chwili postawienia diagnozy, funkcja komórek beta trzustki zredukowana jest zazwyczaj o około 50% w stosunku do normy, przez co nie jest pokrywane zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Istotne jest, że cukrzyca typu 2 dotyczy w 90% osób otyłych, bowiem z otyłością ściśle powiązana jest insulinooporność. Wzrost masy ciała prowadzi do redukcji wrażliwości tkanek na insulinę. Ważna jest nie tylko ilość tłuszczu, ale także jego dystrybucja. Tłuszcz trzewny w szczególności, ale także tkanka tłuszczowa w mięśniach szkieletowych i wątrobie, są kluczowe dla rozwoju oporności na insulinę. Spadek produkcji tego hormonu oraz wrażliwości na jego działanie, prowadzi do wzrostu ilości glukozy we krwi. Stan chronicznej hiperglikemii, a przede wszystkim toksyczność metabolitów glukozy, nasila oporność tkanek docelowych na insulinę i dysfunkcję komórek beta trzustki, dodatkowo pogłębiając już istniejące zaburzenia.

W badaniu opublikowanym w Neurology wzięło udział 1,017 osób w wieku 60 lat lub starszym. Cała grupa została zakwalifikowana do doustnego testu obciążenia glukozą, celem rozpoznania istniejącej u nich cukrzycy. Następnie pacjenci byli monitorowani przez 11 lat i poddani testom w kierunku demencji. W ciągu trwania badania aż u 232 osób pojawiła się demencja. Okazało się, że osoby z cukrzycą miały dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju otępienia niż osoby z prawidłowym poziomem glukozy. Wśród 150 pacjentów z cukrzycą, 41 rozwinęło objawy demencji w porównaniu do 115 z otępieniem spośród 559 bez cukrzycy. Wyniki nie uległy zmianie nawet po uwzględnieniu takich czynników jak wysokie ciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu czy palenie tytoniu. Ryzyko demencji było wyższe nie tylko wśród cukrzyków, ale również u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy. Co więcej, badanie wykazało, że ryzyko rozwoju otępienia rosło również u pacjentów z wysoką glikemią po posiłku. Cukrzyca do kontroli!

Autor: Dr n.med Karolina Kłoda

Żródło:
1.http://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110919163947.htm
2.https://medtube.pl/tribune-pl/2011/07/dobry-orzech-do-zgryzienia/
3.https://medtube.pl/endokrynologia/filmy-medyczne/8832-cukrzyca-typu-2

Chcesz wiedzieć więcej o cukrzycy? Obejrzyj na medtube.pl: Cukrzyca typu 2

MedTube.pl – Wczytywanie odtwarzacza MedPlayer… Odtwarzacz wymaga wtyczki Flash Player

Brak komentarzy.

Odpowiedz

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.