Przełomowe operacje naczyniowe z użyciem rozszerzonej rzeczywistości

iStock_000015704019XSmallPrzełomowe operacje naczyniowe z użyciem rozszerzonej rzeczywistości

25 października zespół chirurgów z Kliniki Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Chorób Naczyń Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – dr Małgorzata Szostek, dr Wawrzyniec Jakuczun, dr Natalia Wrzesińska i dr Sebastian Willenberg przeprowadzili dwie operacje wewnątrznaczyniowego leczenia tętniaków aorty brzusznej przy asyście gogli rozszerzonej rzeczywistości Microsoft HoloLens. Były to jedne z pierwszych takich zabiegów na świecie.

Czytaj więcej »

Stypendium zagraniczne dla wybranych polskich pielęgniarek onkologicznych

iStock_000015704019XSmallStypendium zagraniczne dla wybranych polskich pielęgniarek onkologicznych

Dzięki wsparciu Polskiej Grupy Raka Płuca (PolGRP) trzy pielęgniarki onkologiczne z wybranych ośrodków w Polsce uczestniczyły w zagranicznym kursie edukacyjnym. Utworzenie programu stypendialnego było efektem współpracy PolGRP z kanadyjskim University Health Network oraz Międzynarodowym Towarzystwem do Badań nad Rakiem Płuca – IASLC, organizatorem Światowej Konferencji Raka Płuca (WCLC), w tym roku odbywającej się w Kanadzie. W ramach stypendium, wybrane pielęgniarki wzięły udział w szkoleniu w klinice Princess Margaret Hospital w Toronto oraz w Konferencji WCLC. Na poziomie rekrutacji projekt organizacyjnie wsparły władze Polskiego Stowarzyszenia Pielęgniarek Onkologicznych, a patronat nad wydarzeniem objęły: medexpress.pl, MEDtube oraz Wydawnictwo PZWL.

Czytaj więcej »

Pierwsze naczelne sklonowane metodą „owieczki Dolly”.

iStock_000015704019XSmallPierwsze naczelne sklonowane metodą „owieczki Dolly”

Dwa małe makaki krabożerne (Macaca fascicularis), Zhong Zhong i Hua Hua, są genetycznie identyczne. Klonowanie naczelnych metodą transferu jądra komórkowego zakończyło się sukcesem – głoszą naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk na łamach czasopisma Cell. Narodziny małpek to przełom w świecie nauki. Czy następnym krokiem będzie sklonowanie człowieka?

Czytaj więcej »

To nie gluten należy winić za wzdęcia?

iStock_000015704019XSmallTo nie gluten należy winić za wzdęcia?

Na rynku pojawiło się w ostatnich latach wiele bezglutenowych alternatyw dla tradycyjnych produktów spożywczych. Czy nadwrażliwość na gluten stała się modna? Co dziesiąta osoba w populacji przyznaje, że po spożyciu produktów zawierających gluten doświadcza wzdęć i bólów brzucha. Tymczasem, dolegliwości gastryczne, za które obwiniamy gluten, mogą być tak naprawdę sprawką fruktanów – informują norwescy naukowcy na łamach ostatniego wydania „Gastroenterology”.

Czytaj więcej »

Wpływ mikrobiomu jelitowego na strukturę mózgu i emocje ludzi.

iStock_000015704019XSmallWpływ mikrobiomu jelitowego na strukturę mózgu i emocje ludzi.

Im więcej dowiadujemy się mikroorganizmach zasiedlających nasz organizm, tym bardziej zdajemy sobie sprawę, jak ogromny wpływ mają one na różne aspekty naszego życia – począwszy od zdrowia fizycznego i dobrego samopoczucia aż po myśli i emocje. Jak wynika z najnowszych badań międzynarodowej grupy naukowców, istnieje związek pomiędzy profilem mikrobiologicznym jelit, a strukturą i funkcjonowaniem naszego mózgu, co przekłada się na reakcje emocjonalne. Naukowcy twierdzą, że jest to pierwszy dowód na różnice behawioralne związane z mikrobiomem u zdrowych ludzi. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma Psychosomatic Medicine.

Czytaj więcej »

Międzynarodowa Konferencja Nauk Przyrodniczych i Medycznych: Młodzi Naukowcy, Doktoranci, Studenci.

Konferencja połączona z warsztatami szkoleniowymi odbędzie się w dniach
01-03 grudnia 2017 w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie.
Wydarzenie skierowane jest do młodych naukowców do 35 r. życia, studentów
i doktorantów nauk przyrodniczych i medycznych.
Czytaj więcej »

Dieta ketogeniczna może wydłużyć życie i polepszyć pamięć

Dieta ketogeniczna (KD), jest najbardziej ekstremalną wersją diety niskowęglowodanowej (LCD). Jej celem jest uzyskanie większej ilości kalorii z białka i tłuszczu niż z węglowodanów. Gdy spożycie węglowodanów jest na bardzo niskim poziomie, organizm przestaje stosować glukozę jako główne źródło energii a zaczyna wykorzystywać białko i tłuszcz, produkując ciała ketonowe i powodując tym samym ketozę. Czytaj więcej »

Nikotyna jako potencjalna terapia sarkoidozy

medical doctor looking at x-ray picture of lungs in hospitalSarkoidoza jest jedną z chorób układowych i charakteryzuje się powstawaniem małych grudek zapalnych (ziarniniaków). Jej obraz radiologiczny bardzo często przypomina inne choroby, dlatego często jest mylona z przerzutami raka, chłoniakiem oraz gruźlicą i chorobami grzybiczymi. Czytaj więcej »

Czy szczepionka przeciw meningokokom chroni przed rzeżączką?

iStock_000015704019XSmallCzy szczepionka przeciw meningokokom chroni przed rzeżączką?

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia każdego roku notuje się około 78 milionów nowych przypadków zachorowań na rzeżączkę. Obecnie istotnym problemem jest oporność Neisseria gonorrhoeae na stosowane w terapii leki. Ponadto zwiększona zapadalność na choroby przenoszone drogą kontraktów seksualnych wymusza poszukiwanie nowych sposobów leczenia, a przede wszystkim metod prewencji. Jak dotąd nie ma na rynku dostępnej szczepionki przeciw N. gonorrhoeae, aczkolwiek najnowsze badania naukowców z Nowej Zelandii wskazują nowy kierunek w walce z tą chorobą. Wykazali oni skuteczność stosowanej w latach 2004-2008 szczepionki przeciw meningokokom grupy B – MeNZB®. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma Lancet.

Czytaj więcej »

Regularne spożycie alkoholu może zmniejszać ryzyko cukrzycy

iStock_000015704019XSmallRegularne spożycie alkoholu może zmniejszać ryzyko cukrzycy

Duńscy naukowcy zbadali związek pomiędzy wzorcem picia alkoholu a ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 u kobiet i mężczyzn. Badaniem objętych zostało ponad 70 tys. osób, które pytano o to, jak często i w jakich ilościach sięgają po alkohol. W oparciu o dane pochodzące z rozsyłanych pocztą kwestionariuszy obliczono średnie tygodniowe spożycie alkoholu, a informacje te zestawiono z danymi na temat zachorowalności na cukrzycę typu 2. Z przeprowadzonej analizy wynika, że osoby, które sięgają po umiarkowane ilości alkoholu regularnie, tzn. kilka razy w tygodniu, są mniej narażone na rozwój cukrzycy. Potwierdzono też, że to nie ilość, a częstość spożycia ma istotnie większy wpływ na ryzyko zachorowania.

Czytaj więcej »